Toidulisandid Toidulisandid: erinevad vitamiinid, mineraalid, erinevad taimsed lisandid, traditsioonilised toidulisandid, kõrgtehnoloogilised lisandid, toonikumid.... valik on suur, kuidas nendes orienteeruda ja milliseid kasutada? Millal peaks tarvitama toidulisandeid? Kui toit on ühekülgne ja teatud põhjustel ei ole võimalik seda parandada (nt taimetoitlased), sellisel juhul on mõistlik kasutada toidulisandeid. Samuti peale rasket haigust, kevadeti ja sügiseti immuunsuse tõstmiseks, haiguse ajal organismi vastupanu suurendamiseks, sportlastel, kes teevad tugevat füüsilist trenni, stressiperioodil või selle järgselt. Seoses tänapäeva elutempoga ja arvestades seda, et inimese igapäevane toit ei ole kaugeltki nii täiuslik, kui seda meie keha ja toitumisspetsialistid näha tahaksid, on mõistlik vastavalt oma tervise seisundile valikuliselt lisandeid tarvitada. Enamikku toidulisandite koostisosadest sisaldab
ka inimese organism või saame neid mingil hulgal ka igapäevasest toidust, kuid
mitte sellises koguses nagu toidulisandist. Teatud terviseprobleemide puhul on
toidulisand suuremaks abiks kui sümptomit alla suruv ravim. On juhtunud, et
näiteks antidepressandid määrati inimesele, kes hiljem sai abi lihtsast
B-kompleksvitamiini kuurist. Apteegis on üldjuhul elementaarne valik olemas
ning tihtipeale soodsam hind kui võrkturunduses pakutavatel toodetel. Samas ei
ole apteegis võimalik saada põhjalikku infot ühe või teise toidulisandi mõju ja
toime kohta, seda ei võimalda lihtsalt apteekrite töömaht. Nii on võrkturunduses
kindlasti rohkem põhjalikku infot, tihtipeale pakutakse lisandeid, mida
apteegist ei saa ja mis on oma olemuselt ka olenevalt tootjast parema
kvaliteediga. Toidulisandite tarvitamise puhul on väga oluline teada, mida ja
milleks ning kui palju. Tootjapoolne info annab teada, millised on
toidulisandi valmistamise toormaterjalid. Vitamiini taimest kapsliks muutumise
teekond on igal tootjal erinev, nii erineb ka toote omastamisvõime inimkeha
poolt. Esimene kord ei tasuks lisandit osta aasta varu, vaid pigem väiksem
kogus. Juba mõnenädalase tarvitamise korral peaks olema tunda, kas mõjub või
mitte. Mõõtu peab pidama kõiges, see käib ka
toidulisandite kohta. Paraku kohtab vahel toidulisandite tarbijaid või müüjaid,
kelle üliaktiivsest ja justnagu üleskeeratud olekust on ilmselgelt aru saada, et
nad on endale vitamiine suuremas koguses sisse pumbanud. Sellisel
üledoseerimisel ja oma loomuliku elurütmi üleforsseerimisel võivad olla kahjuks
väga kurvad tagajärjed: keha on nii energiat täis pumbatud, et inimene ei tunne
oma reaalseid piire, kulutatakse ennast viimase piiri peal, ise seda teadmata.
© Tervisekaitseinspektsioon 1) andes ebaõiget teavet toidulisandi
iseloomulike tunnuste, eelkõige toidulisandi olemuse, määratluse, omaduste,
koostise, koguse, säilivuse, päritolu, valmistamis- või tootmismeetodi kohta; Peamine toitumissoovitus kõikidele tervetele inimestele: sööge hästi tasakaalustatud, mitmekesist ja toitaineliselt täisväärtuslikku toitu.Hästi tasakaalustatud ja mitmekülgne toitumine kindlustab organismi vajalike toitainetega. Jälgige ka toidukoguseid ja hoidke optimaalset kehakaalu, olge kehaliselt aktiivne, tarvitage rohkem puu- ja köögivilju, marju, piima- ja piimatooteid, täisteraviljatooteid, kala ja linnuliha; valige väherasvaseid ja vähesoolaseid toiduaineid; eelistage tervislikke toiduvalmistamisviise; kui pruugite alkoholi, siis mõõdukalt. Kõik see kindlustab teile piisava toiduenergia
ning toidulisandite tarbimine ei ole vajalik.Kuid elus võib ette tulla olukordi,
mil toidulisandite tarbimine on organismile kasulik või isegi olla hädavajalik.
Näiteks ei pruugi vajalikke vitamiine ja mineraalaineid täies mahus saada siis,
kui esinevad probleemid soolestikuga, söögiajad on ebakorrapärased või toit
ühekülgne. Ka nakkushaigused koos antibiootikumide ravikuuriga võivad
mikrotoitainete tarbimist või kättesaadavust organismis alandada. Sel juhul
tuleb võtta toidulisandeid. Toidulisandeid võib võtta ka profülaktikaks
tervise kindlustamiseks, näiteks ülemiste hingamisteede infektsioonide
ennetamiseks (vitamiin C suure füüsilise koormusega vastupidavusalade
esindajad); füüsilisest koormusest tingitud põletike vastu (vitamiin E,
asendamatud rasvhapped), oksüdatiivse stressi vastu (suurendatud vabade
radikaalide kogus, vitamiinid C, E; seleen, vask, mangaan,
karotinoidid).Vitamiinide ja mineraalainete lisatarbimine toidulisanditena peab
kindlasti toimuma arstliku järelevalve all. Ohutud pole ka mineraalainete megadoosid:
näiteks ülemäärane tsingi tarbimine võib tuua kaasa vase absorbtsiooni
pärssimist sellega kaasneva aneemiaga, samuti kõrge tihedusega lipoproteiidide
tsirkulatsiooni alandamist. Raua lisatarbimine on lubatud ainult kliiniliselt
diagnoositud aneemia puhul.
|